top of page

MacGyver, James Bond és a törött fogsor

Emlékszünk még a nyolcvanas évek egyik legszimpatikusabb főhősére, MacGyverre, aki svájci bicskájával és ragasztószalagjával bármilyen életveszélyes helyzetből ki tudta menteni magát? Ki ne szeretett volna néha a bőrébe bújni, amikor otthon elromlott valami, amit egyszerűen, gyorsan meg kellett volna javítani, hogy végre bezsebelhessünk a feleségünktől egy igazi főhősnek kijáró tekintetet (puszit, sört, ebédet, stb.) . Hát igen, pedig akkor még pillanatragasztó sem volt, ami azért gyakran kettő-az-egyben helyettesíti a svájci bicskát és a ragasztószalagot.

- Na jó, de hogy jön ide a Bond? A 007-es ügynökre gondolsz? És különben is, térj már a lényegre!

- A Bond? Ja az csak úgy, hogy a ragasztó angolul glue.

- ???

MacGyver_és_James_Bond.jpg
Ferrobond 2.jpg

- Meg néha bond vagy bonding glue (Ferrobond, Loctite és társai),  no meg a figyelemfelkeltő cím miatt. Egyébként a James is tudott trükköket, de ő azért gyilkolászott is, ellenben a MacGyverrel, aki az erőszakmentes barkácsolás híve volt. Csakúgy mint mi fogtechnikusok.

- Mi van? Most hülyülsz? Nyögd már ki, hogy mit akarsz?

- Jó, elmondom. Szóval utáljuk, ha a protkót viselő MacGyver-jelöltek pillanatragasztóval akarják megragasztani az eltört fogsorukat. És amikor már szédelegnek a ciánakrilát gőzétől, meg már véresre marta a ragasztó az ínyüket, akkor jönnek, hogy valami nem jó a fogsorukkal. Tegnap még jó volt, most meg égeti a szájukat meg minden. - Doktor úr, ugye megtudja csinálni? - 

Na, mi fogtechnikusok meg ettől gőzölünk be. Ugyanis:

1. A kedves páciens ritkán ragasztja össze tökéletes pontos-sággal az eltört fogsor két részét. Ami bajos, mert ha nem illeszkedik pontosan, akkor újra eltörik és legtöbbször nem ott, ahol előzőleg megragasztotta.

2. Többnyire annyira belelkesül a mekgájvereléstől, hogy örömében annyi ragasztót folyat rá, hogy az megolvasztja a fogsor alapanyagát, az akrilt.

3. Mi nem szeretünk MacGyvert játszani, de jóistent se.

Na már most mondhatnánk azt is, hogy: „Persze csak nyugodtan ragaszgassák maguknak a fogsorukat, occsó is jó is, legfeljebb maj’ csinálunk újat”. Ez aztán az üzleti fogás! Padaam!

MacGyver_svájci_bicskával.jpeg

Ehelyett mi azt mondjuk, NE RAGASZGASSÁK!!! Ha eltört, hozzák el hozzánk, mi saját anyagával megjavítjuk, ha kell alábéleljük, hogy ne törjön el mégegyszer és ha már régi a fogsor, akkor legfeljebb majd csinálunk egy újat.

Ha Ön is szeretné.

De addig is, bízzák ránk a ragasztást, ha nem is egy pillanat alatt, de pár órán belül megjavítjuk!

(Ja és az Önök érdekében: Ugyanezt tanácsoljuk, a körömreszelővel, kombinált fogóval kapcsolatban is. Inkább jöjjenek el hozzánk, egy kis igazítás lehet, hogy nem is kerül semmibe, egy kisebb javításért is szívesen ki fogják fizetni azt a pár ezer forintot, de egy új fogsor már sokkal drágább lesz.)

Szép napot!

bottom of page