top of page

A fehér 16 árnyalata avagy

az elszineződött fogakról

Árad felénk a TV-ben vagy a facebook görgetése közben a sok  fogfehérítőreklám. Látom, ahogy este a tükör előtt vicsorítva nézik a fogaikat és azt gondolják: "Jó sárgák a fogaim!"
Ha máskor nem is, legkésőbb a fogorvosi rendelőben biztosan kezünk ügyébe kerül egy fogfehérítési akció, és elülteti fejünkben a bogarat.
 
És hát valljuk be, mindenki fehérebb fogakat szeretne! Bedőlünk a marketingnek és a Photoshopnak, ha olyan túlzásokba esik, mint a jobb oldali képen. (Bal oldali képrész direkt túlsárgítva, jobb oldali képrész direkt túlfehérítve.)

Fogfehérítés előtt és után.jpg

Amikor a fogorvos megkérdezi a pácienst, hogy milyen színű legyen az új foga, az érintettek többsége kapásból a fehérebbet választja, sokukat még az sem érdekli, hogy a mellette lévő saját foguk "gyárilag" sötétebb, és így kirí az új foguk a környezetéből. Hiúak vagyunk, na!

Fogszínskála.jpg

Pedig a fogszín nem egy önmagában álló dolog. Mint már említettem, függ a mellette lévő fogtól, akár saját, akár mű. És nemcsak attól, de harmóniában kell álljon a bőrszínnel, a szem színével és az életkorunkkal is. Jó, ha a fogorvos vagy a fogtechnikus ezt is figyelembe veszi, illetve erre is felhívja a figyelmet. Az idősebbeknek természetből adódóan elsötétedik a foga, míg a fiatalabbaké világosabb. Ám itt a sötét-világos szó használata sajnos túlzottan merevvé, túl negatívvá illetve pozitívvá vált. Mintha feketéről meg fehérről beszélnénk, pedig erről szó sincs! Ha megnézzük a fenti fogszínskálát, mely egyébként műfogsor esetében a fehér 16 árnyalatát mutatja, akkor világos, hogy minden relatív. Egy fog legfeljebb árnyalatnyival sötétebb, mint a másik. Fogalmazás kérdése az egész. Egyébként a fogszínek közti különbségeknél a szakemberek sárgás, világosbarnás és szürkés árnyalatokról beszélnek. Ha a szomszédos fogakhoz, bőrszínhez, életkorhoz választunk fogszínt, biztosan jobban járunk, mintha mindenáron a "B1"-eshez ragaszkodnánk. Már méterekről látni fogják valami nem stimmel. Nem természetes a hatás.

Na de kanyarodjunk vissza a cím második részéhez. Mitől is szineződnek el a fogaink?

Legtöbbünk valószínűleg tudja a választ. Gyógyszerek, bizonyos anyagcserefolyamatok közrejátszhatnak a fogak elszineződésében. Ezek ellen nem mindig tehetünk. Ételektől, mint például az áfonya, szeder, tea, kávé, vörösbor úgyszintén el tudnak színeződni. Természetesen a dohányzás is nagyon hatékonyan sötétíti a fogainkat, és ugye ezt mondani sem kell a fogkő, illetve a hiányos szájhigiénia, mely tekintetében az elszineződés a legkisebb probléma. Ez ellen viszont tehetünk. Míg a dohányzásról és a fogmosás elhanyagolásáról érdemes leszokni, addig a "szinező" ételek fogyasztását semmi esetre sem kell nélkülözni.

Cigaretta.jpg
Bogyós gyümölcsök.jpg
Kávé.jpg
Vörösbor.jpg

Inkább szokjunk rá szájhigiéniai repertoárunk bővítésére. A napi kétszeri fogmosással már sokat tettünk az egészséges, csillogó fogakért. Ha fogköveinket minimum félévente leszedetjük, akkor bízvást fehérebbek is maradnak a fogaink. Bizonyos csiszoló hatású fogkrémek, fogporok hatékonyan fehérítik a fogakat, de ezekkel csínján bánjunk, mert a fogzománcot is hatékonyan csiszolják. Ezért inkább csak pár havonta, néhány egymást követő alkalommal éljünk vele.

Akinek műfogsora van, arra sajnos mindez ugyanúgy vonatkozik, akár elszineződésről, akár fogkőről, akár szájhigiéniáról van szó. Ha már a fogsortisztító tabletta nem segít, nem elég hatékony, akkor csak a fogtechnikus jöhet számításba. Ultrahangos tisztítóval illetve polírozással újjá varázsolja a fogsort, mely szinte olyan lesz, mint új korában.

Szóval, ha elszineződött a fogsora és a fogsortisztítótabletta sem segít, hívjon bizalommal. Segítek!

Mosolygós pár.jpg

A legtöbb ember még a fehérebbnél is fehérebbet szeretne.

De ne felejtsük el, a természeteshatású az igazi. 

bottom of page