top of page

Tippek az új protézis megszokásához

Mostanában több ismerősöm is megkeresett, mert elégedetlen az új fogpótlásával. Mivel tudom, hogy mennyire szegényes a hazai „használati utasítás”, melyet a páciensek a fogsoruk mellé kapnak, gondoltam, közzéteszek egy kis útmutatót.

 

Avagy mi a teendő, ha új fogsort kapunk?

Már a fogorvosi rendelőben az átadás során jelezni kell, ha a fogsor nyom, éles fájdalmat okoz, érdes a felszíne, hányingert okoz stb. Bármilyen kellemetlen érzést okoz a szánkban, a fogorvos azt igyekszik ott helyben kiiktatni, megigazítani. Fontos, hogy csak akkor vegyük át, ha már komfortos a szájban. Persze még kell egy kis idő, akár egy hónap is, mire teljesen a magunkénak érezzük. Egy protézis mégiscsak egy idegen test a szánkban, mellyel másképpen kell rágni, nehezebb beszélni, idő kell a nyelvnek, az arc izmainak, hogy alkalmazkodjanak. Úgy mondjuk, hogy be kell törni az ínyt, ami nem azt jelenti, hogy el kell viselni a nyomás okozta fájdalmat, hanem azt, hogy idővel az íny lágyrészei és a fogsor egymáshoz idomulnak.

 

Tehát: Türelem, türelem, türelem!

 

Az első hónap az új műfogsorral

 

- Egy új protézis nagy kihívás lehet. Ezen könnyíthetünk, ha eleinte lemondunk a nehezebben rágható ételekről. Fogyasszunk több pépes táplálékot, így kímélve az ínyünket a szokatlan terheléstől. Szokjuk meg, hogy a fogsorral két oldalt egyszerre kell rágni, így kerüljük el a billentő hatást.

- Míg a szájüreg hozzászokik a fogsorhoz, teljesen normális a megnövekedett nyáltermelés és az enyhe feltörések a nyálkhártyán. A száj sós vízzel való öblítése segíthet enyhíteni a nyomások okozta fájdalmat. Fogsorragasztó vagy adhéziós párna (Protefix, Fittydent, stb.) megkönnyítik a megszokás folyamatát. Amennyiben ezek a feltörések nem múlnak, tartósan fájdalamat okoznak, ismét fel kell keresni a fogorvost, hogy beigazítsa a fogsor alaplemezét. Ez több alkalommal is szükséges lehet, és teljesen normális. Ez nem azt jelenti, hogy a fogsor nem lett jól elkészítve, úgyhogy soha ne barkácsolja, reszelgesse saját kezűleg, mert csak kárt tesz benne!

A folyamat tovább tarthat, ha teljes fogsort visel, illetve ha előtte kihúzták egy vagy több fogát.

- Legyen óvatos a forró italok és ételek fogyasztásával! A felső fogsor a szájpadlás egy részét kisebb-nagyobb mértékben elfedi, így a forró táplálékot a garaton érezzük először.

- A felső protézist valamivel könnyebb megszokni, mert nagyobb a felülete, ezáltal a tapadása is jobb. A jobb szívó hatás érdekében a felhelyezés után próbáljuk meg kiszívni alóla a levegőt, mintha savanyú cukorkát szopogatnánk. Eleinte érdemes is cukorkát szopogatni, később már nélküle is menni fog.

- Hordjuk a fogsort minél gyakrabban, éjszaka is! Ne szegje kedvünket, ha eleinte nem olyan, mintha „ránk szabták volna”.

- A műfogsort ugyanúgy mosni kell, mint a sajátunkat. Ezzel elkerüljük a szájüregi fertőzéseket, megnöveljük az élettartamát, a fogmosás esztétikai hatását pedig remélhetőleg nem kell ecsetelnem.

- Az új fogsorral remélhetőleg visszanyerjük régi mosolyunkat, magabiztosságunkat evéskor és a beszéd során, de ne felejtsük el félévente fogorvossal ellenőriztetni, hiszen a száj állandó változásban van.

A legfontosabb: Higgyen benne, hogy meg tudja szokni új fogsorát, hiszen másnak is sikerült. Aki eleve berzenkedik ellene, annak nem is fog sikerülni. Ne féljen, senki nem látja, hogy műfoga van, de ha hamar elfogadja az új helyzetet, mindenki látni fogja a magabiztos mosolyát!

Always Smile.jpg
bottom of page